Opettele talon tavoille eli perehdyttämisestä

Opettele talon tavoille eli perehdyttämisestäUuden työntekijän perehdyttäminen talon tavoille, uuden järjestelmän sekä toimintatavan käyttöönotto vaativat kaikki paitsi aikaa myös rahaa. Toki työntekijän voi aina vain heittää veteen ja katsoa, oppiiko hän lopulta uimaan, mutta toivottavasti tätä tapaa ei kovinkaan moni organisaatio harrasta. Erityisesti perehdyttäminen vie organisaation resursseja silloin, jos uusia henkilöitä aloittaa silloin tällöin, eikä rekrytointeja ole hoidettu niin, että kerralla palkataan useampi henkilö. Perehdyttämisen kustannuksia ja tehokkuutta voi parantaa myös muulla tavoin.

Olen itse vakuuttunut sellaisesta kouluttamisen mallista, jossa yhdistetään läsnäkoulutusta verkkovalmennukseen. Henkilökohtainen kontakti ja huomioiminen yksilötasolla on vähintäänkin palkitsevaa ja arvokasta työntekijälle itsessään, muttei pidemmän päälle välttämättä kovin tehokasta. Kun uusi työntekijä aloittaa organisaatiossa ja hänelle luonnollisesti halutaan tarjota heti tarvittavat tiedot ja valmiudet työskentelyyn, tulee perehdyttämisestä helposti raskas kokonaisuus, joka pitää omaksua liian nopeasti. Kuten aiemmassa blogikirjoituksessa toin esille, alkaa koulutuksen jälkeinen unohtaminen välittömästi, mikäli aktiivista kertausta ja mieleenpalauttamista ei ole. Tämä pahimmillaan johtaa siihen, että työntekijän tietoihin jää aukkoja ja hän saattaa tietämättään toimia jopa vastoin organisaation tavoitteita.

Malli, jossa perehdytys pilkotaan pieniin osioihin ja jokainen uusi (ja miksei vanhakin) työntekijä voi tutustua rauhassa omassa tahdissaan kuhunkin osioon ja tarvittaessa aina käydä jonkin osion uudelleen läpi, varmistaa huomattavasti paremmin mieleenpainumisen ja aidon oppimisen. Tietyissä asioissa riittää, että työntekijä esimerkiksi katsoo jonkin lyhyen perehdyttämisvideon ilman sen ihmeempää toimintoa tai keskustelua, mutta useimmiten on hyvä lisätä aiheisiin sosiaalista puolta: keskustelua, kommentointia ja tehtäviä sekä oppimisen todentamista. Se että työntekijä vielä saa videoita katsottuaan ja tehtäviä suoritettuaan pisteitä, joilla voi sitten hankkia jotain itselle mieluista, todennäköisesti motivoi aidosti paneutumaan perehdytykseen ja opittaviin aiheisiin. Mitäpä jos järjestäisitte leikkimielisen kilpailun vuoden aikana rekrytoitujen kesken? Vuodenvaihteessa voittaja saa sitten vaikkapa talvisen herkkukorin palkkioksi hyvin suoritetusta perehtymisestä.

Meillä Cloudrivenillä on nyt kasvettu syksyn aikana myös henkilöstömäärän suhteen. Koska syksy on ollut meillä erittäin kiireinen projektitöiden ja myynnin saralla, on ollut erinomaisen kätevää, että perehdytys on osittain automatisoitu verkkovalmennukseksi TrainEngage-alustallemme. Kollegoiden humoristiset ja lyhyet esittelyvideot, työsuhde-etujen ja työkalujen esittely ja muut ohjevideot vapauttavat aikaa muilta ja uudet työntekijämme ovat saaneet tutustua tietoihin kaikessa rauhassa. On ollut mukavaa huomata, miten hyvin kaikki tiedot ja taidot ovat uusien henkilöiden hallussa ilman, että kukaan on muistuttelemassa asioista!


Miten suunnitella toimiva perehdytys?